Kuchnia hiszpańska jest bardzo atrakcyjna oraz zróżnicowana. Przede wszystkim właśnie dlatego, że niemal w każdym regionie tego kraju możemy skosztować gruntownie innych potraw. Trudno w następstwie tego mówić o tym rodzaju jedzenia jako o całości.

Oczywiście w Polsce znamy jedynie nieliczne typy potraw kuchni hiszpańskiej. Przede wszystkim jest to paella, innymi słowy potrawa robiona na bazie ryżu. Dodaje się do niego przeróżne akcesoria.

Mówi się, że w Hiszpanii paella jest strawą robioną z tego, co akurat jest w lodówce – należałoby spowodować podgrzewacz do nachos. Rzeczywiście dołączyć do niej możemy kurczaka, owoce morza i ryby i same warzywa. Prócz tego z hiszpańskiej kuchni przywędrowały do nas tak zwane tapas, czyli najzwyczajniej w świecie zakąski podawane najczęściej w barach jako dodatek do piwa. Prócz tego niesłychanie legendarnym produktem hiszpańskiej kuchni jest szynka, inaczej tradycyjna jamon.

Znamy ją przede wszystkim z telewizji. To właśnie jest szynka z znacznych udźców, jakie niejednokrotnie wiszą w barach bądź sklepach. Jest to jednakże niezmiernie drogi przysmak. Oprócz tego kuchnię hiszpańską kojarzymy też z obszerną ilością należytej jakości wina i bajecznie parzoną kawą.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY

+ Nie ma żadnych komentarzy

Dodaj swój