Każdy z nas doskonale wie, że owocowe soki są bardzo zdrowe. Lecz to, co czasami można znaleźć na sklepowych półkach niekoniecznie nazwać można prawdziwym sokiem. Syrop glukozowy, cukier, kwas cytrynowy czy niekiedy i barwniki i konserwanty – w niejednym kartonie i butelce będzie ich znacznie więcej niż prawdziwych owoców. Takich produktów zdecydowanie należy unikać, bowiem dadzą one niewiele zdrowotnych korzyści, a w większej ilości mogą być wręcz szkodliwe.

Zdecydowanie lepiej kupować soki wyprodukowane tylko z koncentratów, a najzdrowsze i najlepsze są tłoczone na zimno. Te od całkiem niedawna pojawiły się w sklepach, i od razu zyskały ogromną popularność, ponieważ mają wiele zalet. Przede wszystkim wytwarza się je jedynie ze składników naturalnych, bez żadnych dodatków i polepszaczy. Tym sposobem zawierają one mnóstwo witamin i minerałów, ale też cennego błonnika. To również jest zasługą używanej do ich wytworzenia technologii. Takie soki są bowiem tłoczone na zimno, przez co unika się niszczącej składniki odżywcze obróbki termicznej.

Jeżeli taki produkt ważny ma być kilka miesięcy, to producent naturalnych syropów dodatkowo może poddać go procesowi pasteryzacji. Taka pasteryzacja nie trwa długo, co niszczy skutecznie drobnoustroje, równocześnie zostawiają pełnowartościową zawartość. Soki tłoczone niejednokrotnie rozlewa się do foliowych worków wyposażonych w kraniki. Dzięki temu ich nalewanie jest bardzo praktyczne i wygodne, a jednocześnie kranik daje to, że do wnętrza nie przedostaje się powietrze mogące zepsuć zawartość.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY

+ Nie ma żadnych komentarzy

Dodaj swój