Gastronomiczna branża w naszym kraju ma dużo obowiązków, jakie są do dopełnienia. Jeden z nich to dbanie o odpowiednią jakość wypuszczanych do kanalizacji ścieków, a to regulują przepisy prawa. Jeśli kuchnia danego lokalu stosuje większą ilość tłuszczu, to wówczas nie można tego typu ścieków wylewać bezpośrednio, a muszą one zostać wcześniej dobrze oczyszczone.

Do tego są wykorzystywane odpowiednie separatory, jakich montaż będzie w wielu przypadkach konieczny. Jeżeli jakiś bar czy restauracja takie urządzenie musi zainstalować, to należy to zrobić w odpowiedni sposób. Ważne przede wszystkim jest to, aby serwis separatorów miał łatwy dostęp. Firmy zajmujące się takim serwisem dysponują wprawdzie odpowiednim sprzętem, lecz czasami zdarzają się sytuacje, że nawet on może nie pomóc.

W takim przypadku należy sobie radzić w inny sposób, ale z tym wiązać się też będzie zupełnie inna czyszczenie separatorów cena za takie usługi. Tak więc jeżeli ktoś nie ma ochoty płacić za dużo, to powinien wszystko zrobić zgodnie z zasadami. Regularne czyszczenie separatora ma duże znaczenie, gdyż zbiorniki separatorów zapychają się dość często.

Jeżeli przez dłuższy czas zgromadzony tłuszcz nie będzie z nich wyciągnięty, to w pewnej chwili zacznie się przelewać do rur kanalizacyjnych, a to grozi poważnymi konsekwencjami. Częstotliwość przyjazdów najlepiej uzgodnić z firmą, która zajmować się będzie wszystkim. A między innymi od wielkości separatora oraz ilości ścieków, jakie będzie miał do przerobienia.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY

+ Nie ma żadnych komentarzy

Dodaj swój