Okres Bożego Narodzenia to wiele tradycji i zwyczajów, które są z nami od lat. Wiele osób nie wyobraża sobie zupełnie tego czasu bez łamania się opłatkiem, i rzeczywiście we wszystkich domach te białe kawałeczki chleba się pojawiają. Bowiem opłatki to nic innego jak woda wymieszana z mąką, a następnie wypiekana przez kilka minut w piecu.

Znaczenie opłatka jest bardzo duże, a jego spożywanie rozpoczęło się już w pierwszych wiekach chrześcijaństwa. To właśnie wtedy opłatek zyskał miano symbolu komunii duchowej, zaczęto go też zabierać do domów dla osób, jakie nie mogły z różnych przyczyn brać udziału we mszy.

Wraz z upływem czasu stał się też symbolem Bożego Narodzenia, co interesujące nie tylko w naszym kraju, ale też paru innych. Zwyczaj dzielenia się opłatkami jest bowiem praktykowany również we Włoszech, na Słowacji czy w Czechach. Produkcja opłatków jest stosunkowo prosta, ponieważ są one złożone wyłącznie z dwóch składników, czyli mąki i wody.

Po dobrym zmieszaniu masy ta prasowana jest następnie na cieniutkie płaty i wypiekana przez kilka minut w piecu. Następnie płaty te są przycinane, pakowane i przesyłane do kościołów i sklepów. Tradycyjne opłatki na święta mają kolor biały, i właśnie takie pojawiają się na wigilijnych stołach, ale można też dostać kolorowe, przeznaczone dla bydła. Często na opłatkach są tłoczone rozmaite motywy, wykonuje się to przy pomocy odpowiednich pras. Motywy te mają najczęściej charakter religijny, ale też spotyka się motywy świeckie, takie jak rośliny czy budynki.

+Tekst Sponsorowany+

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY

+ Nie ma żadnych komentarzy

Dodaj swój